Razmišljate o ulaganju u skladišnu automatizaciju? SEDAM TAČAKA ZA RAZMIŠLJANJE O SKLADIŠNIM SISTEMIMA

Odabir dizajna


1. Razumevanje budućih poslovnih ciljeva

Budućnost je možda teško predvideti, ali treba postaviti važna pitanja o poslovnom pravcu. Pored kratkoročnih ciljeva, kao što su ciljevi prodaje i planirane promocije, neophodno je steći uvid u buduće strateške ambicije preduzeća.

Bilo koji nivo ulaganja u automatizaciju biće opravdan povratom ulaganja tokom datog perioda - što brže to bolje. Ali korporativni ciljevi se mogu promeniti, mogu se pojaviti nove mogućnosti kao i nove teškoće. Potpunog razumevanje planova i ciljeva do petogodišnjeg horizonta biće od neprocenjive vrednosti za određivanje oblika i obima rešenja koje će biti potrebno.

Velika pitanja uključuju: koja su finansijska sredstva dostupna za bilo koji projekat automatizacije? Ograničeni kapital možda neće sprečiti automatizaciju, jer se promene mogu vremenom primenjivati u fazama. Koja su ograničenja u skladištu - dugoročni ili kratki zakup ili vlasništvo, fizički raspored, mogućnost proširenja? Koji nivo rasta preduzeće očekuje na godišnjem nivou - da li je 20% ili više? To su glavna razmatranja za oblikovanje bilo kog rešenja.

Iznad svega, budite jasni u postavljanju ciljeva. Koje probleme pokušavate da rešite?

2. Ispitajte “bolne” tačke

Razlozi za automatizaciju ne manjkaju: povećanje kapaciteta, smanjenje oslanjanja na radnu snagu, prevazilaženje prostornih ograničenja, smanjenje troškova, povećanje gustine skladištenja, ubrzanje procesa, uvođenje viših nivoa tačnosti ili povećavanje operativne otpornosti. Ali gde se u skladištu tehnologija može najbolje primeniti kako bi se postigli željeni ciljevi?

Važno je utvrditi gde su uska grla i bolna mesta u trenutnim skladišnim procesima, a time i gde bi tehnologija donela najveći dobitak. Odgovori nisu uvek očigledni ili možda nisu toliko očigledni kako ponekad izgledaju. Oslobađanje od pritiska na jednom mestu može stvoriti probleme negde drugde, pa je potreban holistički pristup potkrepljen sveobuhvatnom analizom podataka.

3. Analizirajte podatke

Pažljiva analiza operativnih podataka glavna je stvar prilikom dizajniranja (projektovanja) i presudna je za postizanje najboljeg rešenja. Neophodno je razumeti performanse svakog procesa. Informacije koje se odnose na profile porudžbina, obim narudžbine, stope protoka, troškove rada, zapreminu itd. (uzimamo za primer Fulfilment Centar), pružaju osnovu za određivanje oblika mogućih rešenja. Ali to je zadatak koji zahteva specijalističke veštine, pametne alate i savete stručnjaka.

Analiza se može izvršiti na više različitih načina. Kompletni skup podataka o zalihama i porudžbinama može otkriti koji bi proizvodi imali smisla da se grupišu u automatizovani sistem, a koji bi proizvodi mogli, recimo, biti preveliki i kojima je potrebno drugačije rešenje za rukovanje. Naravno, automatizacija možda nije uvek prikladna - možda količine nisu dovoljno velike ili je profil proizvoda pogodniji za ručni postupak.

“Iskustvo i stručnost donose dividendu” je američki izraz, jer uvek postoji opasnost od stvaranja nepotrebne složenosti što posao vodi direktno u smanjenu efikasnost, pa u neefikasnost i na kraju – u smrt kompanije. Može se doći u iskušenje da se tehnologija koristi tamo gde to nije neophodno ili bi previše sofisticirano rešenje moglo biti “too much” odnosno nepotrebno. A nepotrebno u poslu nije samo nepotrebno. Za razliku od nepotrebnog u privatnom životu, poslovno nepotrebno “i pije i jede” odnosno – košta.

4. Pregledajte odgovarajuće tehnologije

Postoji veći broj različitih tehnologija koje bi se potencijalno mogle koristiti - od autonomnih mobilnih robota (AMR), transportnih traka za zonsko usmeravanje do sortera (npr unakrsnih traka tzv “cross belt sorting”), “pick to light” sistema za izuzimanje i automatizovanih rešenja za pakovanje, i još puno drugih. Međutim, pronalaženje najefikasnije i najprikladnije kombinacije za definisani skup ciljeva zahteva tehničko znanje, kreativno razmišljanje i pristup naprednim alatima.

Ono što je najvažnije, pomaže vam ako se obratite kompaniji - nezavisnom integratoru sistema, jer ukoliko ga ne veže nijedna tehnologija ili rešenje proizvedeno u preduzeću, oni mogu biti objektivni u određivanju pravog rešenja za aplikaciju. Objedinjavanje više tehnologija na kohezivan način, zasnovano na efikasnosti procesa i ukupnim performansama, je ono što je važno i mnogo toga zavisi od razvoja softvera i veština integratora da uspešno prilagodi rešenje za optimalni rad.

5. Modelirajte ishode / scenarije

Jednom kada se donese odluka o rešenju koje ćemo primeniti (što je zapravo skup/niz većeg broja rešenja koja rešavaju zadatke od operacije do operacije) i krene se u automatizaciju, sledeći korak je pregled odgovarajuće tehnologije i modeliranje rešenja kako bi se videlo kako ono funkcioniše.

Simulacioni softver oživljava koncept. 3D simulaciona tehnologija nam omogućava da iz virtuelnog kataloga odaberemo najprikladniji hardver za rukovanje materijalima i kao konceptni sistem u softveru stavimo odgovarajuće tehnologije. Zatim, unošenjem stvarnog skupa podataka klijenta, možemo primeniti logiku usmeravanja koja nam omogućava da vidimo njegove performanse i unapred vidimo sva potencijalna uska grla i neslaganja u sistemu.

Testiranje koncepta na ovaj način ističe gde u sistemu ima previše kapaciteta, a gde nema dovoljno, a samim tim i gde je potrebno proširenje. Tada možete planirati scenario šta ako, kao što je dvostruko više narudžbi ili dvostruko više proizvoda, šta ako spori postanu brzi i šta se dešava na vrhuncu tj maksimumu opterećenja?

6. Dizajn kroz fleksibilnost i skalabilnost

Većina ulaganja u automatizaciju usmerena je na povećanje kapaciteta koji omogućava rast. Zato je dizajniranje sistema sa prioritetima u fleksibilnosti i skalabilnosti toliko važno. Koristeći pravu tehnologiju, rešenje se može proširiti kako bi se razvijalo zajedno sa poslovanjem - to je prednost modularne tehnologije. Poslednjih godina postignut je izuzetan napredak u oblastima kao što su mobilna robotika i veštačka inteligencija, pružajući MSP (manjim firmama) pristup rešenjima sa ogromnim prednostima.

Autonomni mobilni roboti (AMR) nude ogromnu fleksibilnost i, što je najvažnije, skalabilnost u tradicionalnim radno intenzivnim zadacima, kao što su odabir narudžbi i odlaganje. AMR sistemi u kombinaciji sa pick-to-light tehnologijom mogu povećati performanse preuzimanja narudžbina sa manje od 100 jedinica na sat koristeći tradicionalne metode, do 400 preuzimanja na sat, uz povraćaj ulaganja koji može biti samo 12 meseci!!

Mobilni roboti se takođe mogu efikasno koristiti za transport paleta u skladištu, nudeći fleksibilniju alternativu fiksnim transporterima za palete.

Fleksibilna tehnologija u kombinaciji sa moćnim, inteligentnim softverom omogućava novi način razmišljanja. Konvencionalni transportni sistem se obično instalira na dogovoreni protok, obično na projektovanu vrednost vrha. A to rezultira aktivom koja je ispod kapaciteta tokom većeg dela godine. Najtišeg dana može ostvariti samo desetinu količine zabeležene na vrhuncu. Međutim, rešenje koje koristi AMR-ove moglo bi da bude dizajnirano za 70% vrhunca, sa dodatnim robotima dovedenim tokom vršnih perioda. Upravo ovaj nivo skalabilnosti nudi malim i srednjim preduzećima fleksibilnu tačku ulaza u automatizaciju.

7. Izaberite iskusnog partnera

U skladištu postoji veliki broj procesa koji mogu da ograničavaju optimalne performanse, a postoji i mnoštvo dobrih i dokazanih tehnologija koje se mogu primeniti za rešavanje tih zadataka - od merenja težine i automatskog volumetrijskog dimenzionisanja primljene robe, transporta i ASRS Sistema (Automated Storage Retrieval System) do automatizovane mašine za pakovanje, opreme za sortiranje i tehnologije odabira, i mnoge druge.

Važno je da efikasna integracija ovih procesa, tehnologija i inteligentnog softvera omogućava brzu isporuku rešenja i budućnost bez problema. Inteligentni sistem koji su osmislili daroviti među inženjerima, a implementirali ga kompetentni profesionalci u softveru i hardveru, pokreće produktivnost i nudi ono što je potrebno da se odgovori na promene.

Kao nezavisni dobavljač automatizovanih rešenja za skladišta sa punim spektrom, Trasing doo je slobodan da odabere najprikladniju tehnologiju za taj zadatak, a kao iskusna i profesionalna organizacija koja okuplja kvalifikovane pojedince sa kompetencijama u hardveru i softveru za upravljanje skladištem, integraciji sistema i kontroli, mi preuzimamo odgovornost za kompletan projekat sistemom ključ u ruke od početka do kraja.

 

Autor
Petar Gligorijević, Trasing HQ April/Maj 2021

Kontaktirajte nas